3 října, 2024 Od admin 0

Jak využít potenciál alkalické vody

Mocná voda

Žiješ.. určitě piješ. Proč tedy nepít tak, abychom z toho získali co nejvíce.

První zásadní krok je uvědomit si, jak je voda pro život důležitá. Voda tvoří rozsáhlou část lidského těla a zastává velké množství důležitých funkcí. Funguje jako rozpouštědlo a nosič pro většinu živin, hormonů, elektrolytů, krevních plynů a podílí se na vyplavování škodlivých a odpadních látek z těla ven. Kromě látkové výměny voda ovlivňuje i termoregulaci.

Kolik vody vypít za jeden den? Na to existuje jednoduchý vzorec. Váha člověka se vynásobí číslem 0,03 a výsledkem je množství vhodných tekutin v litrech za 24 h. V obzvláště horkých dnech můžeme násobit hodnotou 0,04. Z potravy přijmeme cca jeden litr, záleží však na složení našeho jídelníčku. Například ovoce a zelenina jsou na vodu bohatší. Dalších cca 300 ml denně vzniká v samotném těle při oxidačních procesech. Vodu přijímáme také pokožkou při mytí a sprchování.

Kde a jak vodu vylučujeme? Močí vyloučíme jeden až jeden a půl litru za 24 h. Kůží, i při neznatelném pocení, ztrácíme asi 50 ml vody denně. Množství potu samozřejmě záleží na typu činnosti. Dále ztrácíme cca 450 ml při dýchání v podobě páry a zhruba 100 ml vody se stolicí.

Co hrozí při nedostatku tekutin? Při malém příjmu tekutin hrozí člověku nadměrná zátěž ledvin, větší riziko vzniku močových kamenů a močové infekce.

Jak tedy dodržuji pitný režim? Začínám den sklenicí s 300 ml vhodné vody – pro mě čisté, zásadité, antioxidační a teplé. Tekutiny je dobré doplňovat v průběhu dne, v menších dávkách a nečekat na pocit žízně, to už je pro organismus určitá forma ochrany (stresová reakce). Žízeň je počátečním znakem dehydratace. Větší množství tekutiny není schopen organismus využít a voda proto odchází z těla ven.

Vhodné a nevhodné? Kromě zásadité vody je vhodnou tekutinou k zahnání žízně slabší čaj, nebo bylinný odvar. Nevhodný je silný černý čaj, který má podobně jako káva nebo alkohol intenzivní dehydratační účinek. Tekutiny s cukrem také žízeň moc nezaženou. Další nevhodné nápoje s odvodňujícím účinkem jsou energetické nápoje, a to díky obsahu stimulantů. Iontové nápoje jsou vhodné po fyzické námaze nebo během ní.

Shrnutí. Tekutiny doplňuji pravidelně v menších dávkách a vnímám jejich vhodnost a účinnost na organismus. Využívám potenciál vody.

Alkalická = zásaditá

Co je alkalická (zásaditá) voda? Je to voda s hodnotou pH větší než 7. Potenciál vodíku (pH) je číslo, kterým v chemii vyjadřujeme, zda tekutina reaguje kysele či zásaditě (alkalicky). Neutrální roztok má pH 7,0. U kyselin je pH menší než 7 (čím menší číslo, tím silnější kyselina). Zásady mají pH větší než 7 (čím větší číslo, tím silnější zásada).

Co na to tělo? Vyšší pH v těle snižuje potřebu tuku a cholesterolu, který slouží k ochraně organismu před škodlivými kyselinami. Ztráta rovnováhy pH v těle může způsobovat nemoci, které často označujeme jako špatná látková výměna či špatný metabolismus. Nejčastější poruchou této rovnováhy je i známé překyselení organismu. Nízké pH znamená pro tělo problémV překyseleném prostředí organismu jsou ideální podmínky pro viry a bakterie, které způsobují nedostatek energie, bolesti a závažná onemocnění. Tyto problémy úzce souvisí i s nedostatkem zdravé zásadité vody. V tomto směru vycházím ze svých zkušeností, které sbírám od roku 2012 při práci s lidmi s různými zdravotními problémy.

Jak vzniká minerální alkalická voda? Podobně jako zásaditá voda z horských pramenů v přírodě, která protéká přes balvany a kameny, čímž nabírá minerály, které dělají vodu zásaditou.

Obyčejná pitná voda, která nám teče doma z kohoutků, je neutrální nebo mírně kyselá či mírně zásaditá. Voda z našich alkalických konvic a lahví má žádoucí hodnotu pH 8-9,5. Tato hodnota vznikne při průtoku vody filtrem, v němž jsou umístěny alkalické kuličky z minerálních kamenů.

Lidská krev je zásaditá s hodnotou 7,36 až 7,46 pH. I mateřské mléko má hodnotu pH lehce přes 7,4. Sliny zdravých mladých sportovců mají pH okolo 7,5. Nejvyšší pH ze slin jsem naměřil digitálním pH metrem 9 měsíců starému kojenci, a to 7,71 pH. Hodnota kávy bývá okolo 5,4 a hodnota piva kvůli alkoholu okolo 4,1. Plzeňské pivo jsem měřil několikrát, ale zásaditou hodnotu jsem nenaměřil nikdy.

Shrnutí. V zásaditém prostředí prosperuje život. Alkalická voda přispívá zásaditému prostředí.

Benefity alkalické vody

1. Lepší hydratace.

Zásaditá voda hydratuje tělo lépe než voda běžná. Díky nižší viskozitě a menšímu povrchovému napětí se lépe vstřebává a zlepšuje látkovou výměnu.

2. Účinná detoxikace

Zásaditá voda efektivně čistí tělo, vyplavuje toxiny a zbavuje tak organismus překyselení. Orgány pak pracují efektivněji.

3. Acidobazická rovnováha

Je to dynamická rovnováha mezi tvorbou a vylučováním kyselých a zásaditých látek v organismu. Je nezbytná pro správný průběh celé řady metabolických drah a fyziologických procesů. Porucha této rovnováhy je vždy komplexním problémem, při kterém se mění celé vnitřní prostředí. Zásaditá voda velmi pomáhá této rovnováze.

4. Optimalizace váhy

Já sám jsem zhubnul s asistencí zásadité vody 31 kg. Mé tělo si pak samo našlo optimální váhu, na které se stabilizovalo a prosperuje.

5. Zpomalení stárnutí

Zásaditá voda zvyšuje sílu antioxidantů obsažených ve vitaminu C a neutralizuje tak škodlivé účinky reaktivních částic, které poškozují tkáň a DNA. Kombinace zásadité vody a vitaminu Cje velmi účinná proti volným radikálům. Tím může sloužit jako prevence předčasnému stárnutí buněk.

6. Zdravé srdce a krevní tlak

Zásaditá voda má prokazatelné účinky na snížení krevního tlaku a cholesteroluu lidí s nedostatkem minerálů v krvi. 

7. Antioxidant

Zásaditá voda je silný antioxidant. Redukujeoxidační stres organismu, který zatěžuje játra a zároveňzvyšuje hladiny důležitých antioxidantů, které játra chrání. 

8. Lepší zažívání

Zásaditá voda odstraňuje příznaky zácpy, zánětu asyndromu zvýšené propustnosti střev.

9. Více energie 

Lepší hydratace vede k vyššímu výkonu,rychlejší regeneraci svalů a doplnění energie.

10. Startuje imunitu

Alkalické prostředí v organismu nahrává správné funkci imunitního systému, ten pak lépe funguje bez většího úsilí. Zásadité prostředí těla samo nastartuje ty správné procesy potřebné pro naši obranyschopnost.

Shrnutí. Alkalická voda velmi prospívá organismu. Nic na tom nemění ani fakt, že vědecký svět se tomuto tématu zatím výrazně nevěnoval.

Důležité antioxidanty

Co je ORP? Je to hodnota, která vyznačuje přítomnost oxidačních nebo redukčních látek v kapalině. Je to zkratka pro oxidačně redukční potenciál. Ten má buď kladné nebo záporné hodnoty. Čím vyšší je kladná hodnota ORP nápojů nebo potravin, tím je pro lidské tělo škodlivější (oxidační). Čím vyšší je záporná hodnota, tím je pro lidské tělo prospěšnější (antioxidační). Antioxidanty absorbují škodlivé volné radikály, které na sebe vážou a ty jsou pak vyloučeny z lidského těla.

ORP vnitřního prostředí organismu má záporné hodnoty (-50 až -150 mV). Pokud do těla vpravujeme tekutiny s kladným ORP (kohoutková voda, pivo, alkohol, limonády, energy drinky), tělo vyčerpáváme. Naopak nápoje se záporným ORP (čerstvě vymačkané šťávy z ovoce a zeleniny, voda z našich konvic a lahví) tělo nabíjí (doplňují).

Voda plná antioxidantů. Proč si nedopřát důležité záporné ORP v každém doušku vody, když je to tak snadné? Jeden litr zásadité antioxidační vody stojí cca jednu korunu. Alkalická konvice nebo alkalická láhev vše zařídí. 

Shrnutí. Pro naše těla je vhodné přijímat co nejvíce látek obsahujících antioxidanty, aby zbytečně nedocházelo k jeho vnitřní oxidaci. Dopřej si tekutiny se záporným ORP, které působí jako silný antioxidant.

Další tipy jak využít alkalickou antioxidační vodu

Ze zásadité vody prosperují i rostliny. S tím opatrně, když rostliny zalévám alkalickou vodou, rostou pak rychleji a jsou objemnější.

Zásaditou vodu milují i zvířata. Funguje to podobně jako u lidí. Alkalická voda je čistí a podporuje jejich vnitřní prostředí k zásaditosti. Pomalu odchází nemoci i dlouhodobé problémy, narůstá energie, prodlužuje a zkvalitňuje se život.

V alkalické vodě denně namáčím potraviny. Luštěniny, ořechy, semena, zeleninu nebo saláty po chvíli vypadají a chutnají jako čerstvé.

Ze zásadité antioxidační vody připravuji čaje, polévky, koktejly, led, veškeré tekutiny, které dopravuji do těla.

Alkalickou vodu si můžeš dopřát i při péči o svůj obličej. Odmění se ti postupným vrácením „jiskry“ a mladším vzhledem.

Jizvy, i ty starší, mohou po čase změknout a stát se méně viditelné, když je budeš omývat alkalickou vodou. Navlhčeným tampónem nebo přímo koupelí.

Alkalickou antioxidační vodu dávám pravidelně do difuzéru. Však výpary z ní dýchám.

Zásaditou antioxidační vodu používám někdy i při výplachu střev. Většinou aplikuji vodu z reverzní osmózy, ale občas si má intuice řekne o alkalický výplach.

Na procházku, volejbal, tenis, lyže, dovolenou i na návštěvu k přátelům, kteří ještě nemají zásaditou vodu, si vždy s sebou beru alkalickou cestovní láhev. Potřeby domácnosti mi lehce pokryje alkalická filtrační konvice.

Sobě, rodině, přátelům, partnerům i hostům servíruji jen to nejlepší, co mám. A to čistou zásaditou antioxidační vodu s molekulárním vodíkem, která je opečovaná květem života, krystaly a mou pozorností, s vědomím, že jak pečuji o vodu, kterou piji, tak pečuji o život, který žiji.

Pokud tě něco zajímá, neváhej a napiš mi. Pokud chceš sdílet svou zkušenost, rád si ji přečtu. Pokud máš další tip, jak pracovat s vodou, sdílej ho prosím se mnou. Moc se těším na spolupráci, vzájemnou inspiraci a společný růst. Děkuji

Mirek

alkalizujvodu@gmail.com